با مرتد چه کار باید کرد؟.
مرتد در اصطلاح فقهاى اهل سنت یک قسم بیشتر نیست؛ اما فقهاى امامیه بر پایه روایات اهل بیت (ع)[1] مرتد را به دو قسم تقسیم کردهاند که هر یک داراى حکمى خاص است.
1. مرتد ملّى و آن کسى است که ابتدا کافر بوده و سپس مسلمان شده و دوباره به کفر بازگشته است[2].
2. مرتد فطرى، این گونه مرتدها در تاریخ معاصر ما بسیارند و آنها کسانی هستند که از پدر و مادر مسلمان متولد شدهاند و سپس تغییر عقیده داده و کافر میشوند مانند احمد کسروی، مسعود انصاری، شجاع الدین شفا، سلمان رشدی وشاهین نجفی.
در فقه امامیه مرتد ملى اگر توبه کند قابل بخشش است، اما اگر ارتداد مرتد فطری در دادگاه اسلامی ثابت شود، محکوم به اعدام خواهد شد؛ اموال او به عنوان ارث به ورثه مسلمان او مىرسد و همسر او نیز باید از او جدا شود[3]. توبه مرتد فطری قابل پذیرش نیست، حتی اگر توبه او در پیشگاه خداوند قبول هم بشود فقط براى جهان آخرت او مفید است. در دنیا او را از اعدام نجات نخواهد داد. از این مرتدها که پدر ومادر مسلمان دارند و خود آنها هم در میان مسلمین زندگی میکنند بسیار داریم ، شاید با این افراد در زندگی روزمره خود که خیلی پایبند به مسائل دینی نیستند برخورد هم داشته باشیم. چرا که این گونه افراد را میتوان بین تمامی ادیان ومذاهب مختلف به وفور یافت. معمولا این طیف از عواقب شوم بعضی کارهای خود آگاه نیستند. نوعی خود باختگی و... را میشود در زندگی این جماعت دید. بعضی قبل از آن که مرتد شوند اعتراف به زنا و لواط در بین دوستان خود دارند هرچند به مجازات این گونه گناهان توجهی نمیشود. یا مشروب خوردن در بین این طیف معمولا عادی جلوه میکند .
بسیار دیدیم وشنیدیم که بعضی از همین افراد در جمع دوستان وبستگان نه تنها به گناه خود اعتراف میکنند، بلکه جوانان دیگر را نیز نسبت به این گونه گناهان تشویق وتبلیغ میکنند. اگر کسی هم پیدا شود و به این افراد اعتراضی کند که شما با این رفتار خود جوانان مردم را گمراه میکنید و ضروریات دینی را منکر هستید. میگویند کدام دین؟ وبحث ها بی ثمر ساعتها، گاه هفتهها وماهها طول میکشد ودر پایان میشنوی که میگویند فلانی را سرکار گذاشتیم وکلی هم حال کردیم. آنقدر به این طیف میدان میدهیم که روزی میشنویم به ائمه (ع)ومقدساتمان هم توهین میکنند!!!. وبعد از ماها علمای ما آنها را مرتد وبه جامعه معرفی میکنند. تا به تکلیف شرعی خود عمل کرده باشند. آنها هم در آن سوی مرزها جریترشده و زیر سایهی دشمنان اسلام به زندگی رزیلانه خود ادامه میدهند. این معرفی هم باز تاب گوناگونی دارد.
بعضی براین باورند که سیاسی است. میخواهند ببینند که شخص مرتد مورد حمایت انگلیس و... هست یا خیر؟ اگر کار او به حقوق بشر نمیکشد حکم اجرایی شود وگرنه آرام آرام فراموش خواهد شد. چند سال بعد هم میشنوی که در فلان منطقه به مام وطن خدمت میکند و کلی سرمایه گذاری کرده است.
گروهی نیز براین باورند که عمداً اورا مرتد اعلام کردهاند تا در بین دشمنان اسلام نفوذ کند وجاسوسی جهان کفر به جهان غیر کفر کند.
عدهای هم بر این باورند که خدا خودش از کمراو خواهد زد وآن خبیث ملعون هرگز نمیتواند بار دیگر جنگلهای شمال ، سواحل زیبای دریای خزر و بندر انزلی را از داخل مرز ایران ببیند.
گروهی هم بر این باورند که به علت ناهماهنگی بین علما ، دولت و ملت کار به جایی نخواهد رسید فقط صاحب مدال ارتداد مشهورتر میشود وآلبوم های بیشتری میفروشد. چرا که مرتد در معنای مجازی آن اراده شده است. از همین روی ما برآن شدیم که به معنای بعضی از اصطلاحات که در عصر ما معنای جدیدی دارند، بپردازیم.
[1] - من لایحضره الفقیه، ج 3، ص 152 و وسائل الشیعه، ج 28، ص 325، 333
[2] - شرایع الاسلام، ج 4، ص 183- 184
[3] - تفسیر نمونه، ج2، ص: 755